Rakkalakinen Kätkävaara

Kätkävaara on rakkalakinen vaara, jossa sijaitsee yhteensä 7 kilometrin mittainen Kätkävaaran luontopolku. Kätkävaaran kivipellot ovat vaikuttavia muinaisia rantoja, joita usein kutsutaan myös pirunpelloiksi. Luontopolku muodostaa rengasreitin, jonka varrella esitellään alueen monipuolista luontoa. Reitti on keskivaativa ja sen kävelyyn on hyvä varata omasta tahdista riippuen 3-4 tuntia aikaa.

Reitin alussa on tulipaikka ja käymälä, ja reitin huipulta löytyy näköalatorni, hirsikota ja käymälä. Polulla on yhteensä 16 infotaulua. Reitti on osittain esteetön. Ensimmäiset 300 metriä kodalle asti on esteetöntä 120 cm leveää lankuista tehtyä reittiä. Lisäksi Perälammen ympäri kiertää erillinen 600 metrin esteetön reitti.

Reittiä ylläpitää Tervolan kunta. Huomioithan, että reitille toimitetaan puita lumettomana aikana, talvisin puita tuodaan harvakseltaan. Reitti kulkee pääsääntöisesti yksityismailla joten huomioithan sen, että reittiä kulkiessasi jätät reitin siistiin kuntoon ja kunnioitat reitin varren luontoa ja kasvustoa. Reitillä ei ole jätehuoltoa joten jaksathan kantaa myös roskasi takaisin.

Saapuminen

Kartta-aineisto: Maanmittauslaitos – Maastotietokanta

Kätkävaaran luontopolku sijaitsee Tervolassa, Louen kylässä. Luontopolun osoite on Leirikätkä 74, 97140 Tervola. Kätkävaaraan saapuminen onnistuu helpoiten omalla autolla. Junalla on mahdollista saapua 24 kilometrin päässä sijaitsevalle Tervolan rautatieasemalle. Bussit pysähtyvät Louen kylällä.

Kätkävaaran luontopolun lähtöpaikalla on parkkipaikka, jonne voi pysäköidä auton retken ajaksi. Tie Kätkävaaran alkupisteeseen aurataan talvisin toistaiseksi.